patent and trademark ukraine

Patent Attorney and Advocate Yana KONDRATIUK Please call + 380 93 300 20 60, Viber, Telegram, WhatsApp and E-mail

Как зарегистрировать торговую марку эко-бренда?

12.04.2023 20:41:29

біо еко бренди та торгові маркиТенденції останніх десятиліть привнесли в наше життя товари з приставкою ЕКО, БІО та ОРГАНІК. Розкажемо Вам про деякі особливості реєстрації торговельних марок, які включають ці позначення. 

Довгий час використання слів ЕКО, БІО та ОРГАНІК під час маркування товарів не було законодавчо врегульовано. Тільки у 2018 році було прийнято Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Цей закон встановлює контроль над використанням виробниками таких маркувань як «біо», «еко» та «органік». Відповідно до цього Закону, підприємства мають отримати спеціальний Сертифікат виробника органічної продукції, повинні бути зареєстровані у спеціальному реєстрі. А за порушення вимог Закону передбачено штрафні санкції. І не тільки для самого виробника, а також для осіб, які продають такі товари. Прийняття цього Закону відобразилося на практиці реєстрації брендів.

Особливості реєстрації торгової марки з використанням слів ЕКО, БІО та ОРГАНІК.  
До позначень, які включають   до складу слова «біо», «еко» чи «органік» - стали пред'являти певні вимоги. Заявники почали отримувати від Укрпатенту Попередні відмови на підставі того, що заявлене позначення вводитиме споживача в оману, оскільки містить у своєму складі слова "біо", "еко" або "органік". Такі позначення орієнтують споживача на конкретні особливості товарів та його походження.


Як правильно зареєструвати БІО - торговельну марку?
Тому практика реєстрації таких Знаків вже виробила таке правило: заявлений перелік товарів та послуг коригується фразою: всі вищезгадані товари, які відповідають визначенню «екологічні чисті»; товари/продукти». Зазвичай таке формулювання допомагає Заявникам уникнути попередньої відмови в реєстрації торгової марки. Але як із будь-якого правила, бувають винятки. Практика Укрпатенту така, що на ЕКО-бренди найчастіше виносять Попередню відмову в реєстрації ТМ, яка містить у собі слова «еко — біо — органік». А для отримання позитивного рішення Відомство захоче побачити докази того, що продукція, що виробляється, реально відповідає маркуванню «еко — біо — органік». І в цій ситуації будь-який Заявник сьогодні зіткнеться з деякими юридичними труднощами.
Загвіздка в тому, що Правила, прописані в законі «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» на сьогодні – НЕ ПРАЦЮЮТЬ. На початку 2020 року вже мав функціонувати відповідний Реєстрі мали видаватись Сертифікати. Але задум так і залишився на папері. Обов'язки реєстратора та оператора Реєстру Кабінет Міністрів поклав на Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. А воно – не поспішає! :( Сподіваємося, найближчим часом Міністерство таки візьметься за цю почесну місію!)
Як бути та що робити?
Що ж Заявник може надати Відомству як доказ виробництва екологічно чистої та органічної продукції? Наша рекомендація: можна надати дозвільні документи про сертифікацію продукції відповідно до норм попереднього Закону, який фактично функціонує нині. Також підійдуть будь-які докази виробництва продукції відповідно до норм міжнародних стандартів якості продукції: сертифікати якості, висновки санітарно-екологічної експертизи, результати тестування продукції тощо.  

Як зареєструвати еко - бренд?
Зателефонуйте 063•267•80•37 або напишіть у Viber чи у Telegram

© Оксана Власюк, 2023