Регистрация торговой марки

Патентный поверенный, Адвокат Яна КОНДРАТЮК. Звоните: 093-300-2060. Наш Viber и Telegram. info@uatm.ua

Як правильно купити домен .UA і не потрапити у халепу

01.02.2023 11:45:35

доменВаш бізнес розвивається, і це — чудово! Але в наш час успіх без максимального поширення та розповсюдження інформації в інтернеті — неможливий. Що тут казати, робота в інтернет – це вже окремий вид та спосіб ведення підприємницької діяльності. Підбираєте собі потрібний Вам домен UA – але він належить іншій особі, яка його вже роками не використовує. І що далі? Далі — є сенс його купити.  Де і як купити цікавий саме Вам домен UA?

1. Шукаємо комусь належить торгова марка?  
Насамперед варто знати, що доменні імена в зоні UA можна зареєструвати виключно за наявності торгової марки (далі скорочено — ТМ). І тому, якщо доменне ім'я є, але на цій адресі немає сайту – то потрібно шукати власника. Почати потрібно з перевірки інформації на офіційному ресурсі адміністратора доменів в Україні ТОВ «Хостмайстер». Саме на сайті hostmaster.ua найточніша та найактуальніша інформація про українські доменні імена. Після того, як у графі «Шукати домен» Ви введете потрібну Вам адресу – будуть опубліковані повні дані цього імені із зазначенням назви доменного імені, номера Свідоцтва на ТМ, за якою зареєстрований це ім'я, технічна інформація та інформація про власника. Але якщо Реєстратора (тобто особи, яка технічно обслуговує це ім'я) Ви побачите точно, то інформація про власника (він тут іменується як Реєстрант) може бути закритою. І це — пов'язано із захистом персональних даних відповідно до чинного законодавства України. Але, якщо дані власника (Реєстранта) закриті – потрібно піти шляхом пошуку власника ТМ.
Тобто, далі, ⁣/span>в інформації щодо цієї адреси буде графа «license:».  І оті цифри напроти цього поля – це і є номер Свідоцтва на ту ТМ, за якою ця адреса зареєстрована
.
2. Знаходимо власника ТМ та домовляємося про купівлю домену UA та ТМ.
Для отримання детальних даних на підставі наявного номера потрібно використовувати одну з баз Українського інституту інтелектуальної власності, а саме БД «Спеціальна інформаційна система УКРНОІВІ (СІС)», яка є за адресою - sis.ukrpatent.org/uk/search/simple.
Для початку роботи заповніть форму пошуку. А саме:
- У вікні «Оберіть параметри пошуку» оберіть поле «№ охоронного документа».
- А у вікні «Значення» вкажіть Номер Свідоцтва, яке вам стало відомо на сайті hostmaster.ua,
- Натисніть праворуч синю кнопку «Показати результати»
- Якщо результатів багато і там не тільки ТМ, то зліва у полі ТИП ОПВ оберіть віконце «Торговельні марки» та зробіть у ньому відмітку.
- Знайдіть Вашу ТМ. Та натисніть справа на текст «детальніше...». 
Ось вам відкрилась повна інформація про необхідну Вам торговельну марку. Ви можете зберігти або видрукувати знайдену інформацію, У правому куті для цього є іконка принтера.
Також варто звернути увагу на правий кут – там має бути маленьке коло зеленого кольору, що свідчить про те, що Свідоцтво діє з відповідним текстом. Якщо це жовте коло, то дія Свідоцтва може бути припинена, а червона – вже припинена.
Під кодом (732) вказані дані власника, якого на підставі цієї інформації можна шукати. Як варіант, можна спробувати написати й представнику, у якого мають бути контакти власника і, можливо, це прискорить пошук.

3. Оформлення придбання доменного імені.
І головне! Через те, що домен прив'язаний до ТМ, його власником Ви можете стати тільки після того, як станете її власником. Передача прав на ТМ здійснюється на підставі відповідного письмового Договору, який підлягає державній реєстрації. Є чітко визначені вимоги до такого Договору, які встановлені законодавством, далі – на Ваш розсуд. Але, оскільки в комплекті до ТМ йде домен, то потрібно в додатковому Договорі або Угоді прописати й це.
Важливо також точно зрозуміти те, як відбувається перехід домену до Вас, оскільки він прив'язаний до ТМ. А тому Реєстратор повинен оновити дані у базі на сайті hostmaster.ua після того, як вони будуть змінені Укрпатентом (УКРНОІВІ).
Але! Передання прав на ТМ триває цілих два місяці! Тому бажано, щоб розпорядження адресою мали Ви, а не продавець, Це може бути здійснено зміною серверів. І ці два місяці є ризик того, що Продавець може здійснити переделегування доменного імені на інше Свідоцтво, або взагалі його видалення. Саме тому дуже важливо прописати обов'язок Продавця нічого не робити з доменом під час проходження процедури передачі прав.
І, головна порада — обирайте досвідченого Патентного повіреного, який спеціалізується в доменній галузі та знає все підводне каміння!
Ми — зареєстрували понад 5000 торговельних марок та передали багато сотень адрес, а тому — знаємо дуже добре! :)

Як купити домен UA?
Зателефонуйте 063•267•80•37 або напишіть у Viber чи у Telegram

© Інна Панасюк, 2023 

Еще новости на эту тему:  Музичні торговельні марки в Європейському Союзі