Регистрация торговой марки

Патентный поверенный, Адвокат Яна КОНДРАТЮК. Звоните: 093-300-2060. Наш Viber и Telegram. info@uatm.ua

Название государства в составе торговой марки - нюансы регистрации

21.12.2022 17:43:41

Торгівельна марка з назвою державизареєструвати торгову марку, яка включає назву іноземної держави? Теоретично – Закон проти цього. Але все ж таки, спосіб вирішення такого завдання - є. І ми розповімо про нього на прикладі
 А навіщо назва держави у ТМ у Клієнта?
Торгові марки, які містять у своєму складі назву держави, мають певний авторитет серед споживачів через деякі асоціації. Наприклад, для товарів fashion-індустрії часто реєструються знаки, які включають назву держав - лідерів у цій галузі Наприклад -  Італії та Франції. А ось для техніки – Німеччина чи Японія, для алкогольних напоїв – Грузія, Вірменія, Іспанія тощо. У цій статті ми розповімо про порядок включення до складу заявляється позначки іноземної держави.

Для реєстрації торгових марок із включенням назви нашої держави (Україна) прописано особливу процедуру. Але наш Замовник – один із найбільших рибних імпортерів України, рибна продукція якого видобувається біля берегів Норвегії. Природно, брендування товарів здійснюється із згадкою офіційної назви держави – джерела вилову сировини. Але під час реєстрації таких знаків для товарів та послуг потрібно враховувати деякі законодавчі вимоги та практичні нюанси реєстрації. Стаття 6 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів та послуг" встановлює, що не можуть бути зареєстровані позначення, що імітують офіційні назви держав. Вони можуть бути зареєстровані лише за умови, що будуть включені до складу Вашої торгової марки як елементи, що не охороняються. Але лише за умови отримання згоди від компетентного органу цієї країни. Що це за орган і про яку згоду йдеться, розповімо далі. 

По-перше, треба враховувати, що дія цієї норми поширюється на будь-які згадки назви держави в незалежності від контексту самої торгової марки. Сюди можна включити використання офіційної назви держави у всіх відмінках і всіма мовами, використання офіційного дволітерного коду країни, використання скороченої розмовної назви країни, незалежно від візуального розташування на самому знаку. Навіть якщо Ви реєструєте етикетку, на якій написано: «Вироблено в Німеччині», Ваша реєстрація підпадає під вищезгадану норму Закону. 

По-друге, подаючи на реєстрацію торгову марку з включенням до її складу назви держави, Ви одразу маєте розраховувати, що без згоди від компетентного органу Ви НЕ зможете отримати реєстрацію цього бренду. Винятків із цього правила немає! По-третє, сама згода. Компетентний орган із надання такої згоди визначається законодавством кожної окремої країни. Найчастіше – це або консульство, або посольство, або інше дипломатичне представництво в нашій країні. Згода має бути оформлена на офіційному бланку і в тексті цієї згоди обов'язково має бути така інформація: заявник, номер заявки та власне сам дозвіл на реєстрацію такого Знака. У Відомство надається або оригінал українською, або нотаріально засвідчений переклад українською мовою. Згода може бути подана разом із Заявкою або у відповідь на запит експертизи Відомства. 

 Після подання Листа-Злагоди не слід забувати, що експертиза по суті позначення все одно буде проведена. І якщо така або подібна торгова марка у Вашому класі зареєстрована – Заявка все одно отримає відмову. Тому - не забуваємо про попередню перевірку торгової марки. Тільки вона дозволяє перевірити та зрозуміти ситуацію із раніше заявленими знаками.

До речі, для нашого Клієнта ми успішно зареєстрували торгову марку із включенням офіційної назви держави Норвегії! 

© Оксана Власюк, 2022

Еще новости на эту тему:  Заправка WOG и их торговая марка снова в суде. / Использование чужой ТМ в составе доменного имени. / Торговые марки - вот ящик ПАНДОРЫ открыли в украинском суде!